Hrady.cz
Vodní hrádek byl založen snad v 2. pol. 14. stol. V r. 1543 sídlo obsadili loupeživí rytíři Ján a Rafael Podmaničtí, kteří jej využívali pro své loupeže v okolí. Proto v r. 1548 nechal král Ferdinand I. hrádek zbořit. Později využit při stavbě evangelického kostela.
Zřetelný terénní stupen původního jádra.
V pozadí stará fara a severovýchodní nároží kostela.
© Luděk Vláčil 06/2018
Graficke pismenko Obec Nitrianska Streda (maďarsky Nitra-Zerdahely) se nachází na Slovensku v Nitranském kraji, asi 4 km jižně od centra města Topoľčany. V obci jsou dva zámky (kaštěle): klasicistní kaštěl z 19. století a renesančně-barokní kaštěl z 16. století. K dalším památkám patří dva kostely: římsko-katolický farní kostel sv. Filipa a Jakuba z l. 1785-1790 a evangelický kostel z r. 1748, který stojí na místě středověkého vodního hrádku. Opevněné sídlo na levém břehu řeky Nitry dnes připomínají pouze terénní náznaky. Většinu plochy nepravidelného oválného tvaru s osami 135x65 m vymezené pozůstatky valu zabírá areál zmíněného kostela se starou ...

historie

Ves prvně vzpomínaná v roce 1278 jako „Zeredahel" byla v 2. polovině 13. století majetkem Ludanických (slovensky Ludinickovcov), poté Matúše Čáka Trenčanského a po něm od roku 1334 českého šlechtice Archleba. Od roku 1351 se ves dostala darem do majetku bratislavského podžupana Štefana Ravese, který zde podle historika J. Lukačky nechal vybudovat tvrz či vodní hrádek. Již v první písemné zmínce pocházející z roku 1399 je fortifikace nazývána

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.academia.edu, Pazinova-Bona-Tirpak-Nitrianska Streda _2013.pdf - N. Pažinová M. Bóna, J.Tirpák, 2013: Zaniknutý stredoveký hrádok v Nitrianskej Strede, a další, 18.9. 2018

Slovensko
    Nitransky