Hrady.cz
Původně jednolodní románský kostelík z 11. století byl goticky rozšířen a opevněn v 15. století. V letech 1800-1801 byl využit jako zdroj stavebního materiálu pro stavbu nového chrámu. Znovu objeven v letech 1952-1954.
Celkový pohled na areál
© Luděk Vláčil 06/2018
Graficke pismenko Nejstarší památkou slovenské obce Krásno je areál zaniklého kostelíka, z něhož zůstaly dnes již zakonzervované základy zdí. K zaniklému kostelíku na kopci Chřiby se nejlépe dostanete od kostela Povýšení sv. Kříže stojícího při severovýchodním konci obce. Na okraji skalnatého svahu, z něhož je pěkný výhled, stojí velký dvouramenný kříž.

historie

V letech 1952-1954 odkryl Oldrich Krupica nad obcí Krásno na kopci Chřiby základy opevněného areálu románského kostelíka z konce 11. století. Kostelík měl podobu jednoduché stavby s podélnou lodí a polokruhovou apsidou. Loď měla vnitřní rozměry 530 x 620 cm a základy zdí široké 80-85 cm. V 15. století přestal malý kostelík věřícím dostačovat a proto byl rozšířen gotickou přístavbou, která je připojena ze severní strany a má tvar obdélníkové lodě

Luděk Vláčil - zdroj:http://apsida.sk/c/2814/krasno, http://www.krasno.wbl.sk a další, 6.7. 2018

nepatrné zbytky zdí