zámek Brodzany

letohrádek Babylon
Letohrádek Babylon v podobě romantické umělé zříceniny nechala v letech 1909-1911 postavit jako své letní sídlo Natálie Oldenburgová. Po její smrti v r. 1937 začal chátrat a za 2. světové války byl vykraden.
Letohrádek Babylon - letní sídlo Natálie Oldenburgové rozené Vogel von Friesenhof.
© Luděk Vláčil 06/2018
Graficke pismenko Obec Brodzany se nachází na Slovensku v jižní části Trenčínského kraje v okrese Partizánske. Nejvýznamnější stavbou Brodzan je bezesporu renesanční kaštel (slovensky kaštieľ - jeden z typů šlechtických sídel na Slovensku, u nás označovaný jako zámek [popřípadě tvrz]) obklopený anglickým parkem. V blízkosti zámku stojí kostel Všech svatých, od něhož vychází modře značená turistická cesta. Jižně od obce, na okraji chráněné krajinné oblasti Ponitří, na vrchu Hôrka nad obcí, se v lese ukrývá zřícenina letohrádku zvaného Babylon. Zchátralá stavba je bohužel v soukromém vlastnictví a vstup do ní není povolen. Uvažuje se o rozšiřující přestavbě ...

historie

Letohrádek v podobě romantické umělé zříceniny nechala vybudovat majitelka brodzanského panství Natálie rozená Vogel von Friesenhof (1854-1937) provdaná za Elimara von Oldenburg (1844-1895). Stavbu postavili v letech 1909-1911 na její objednávku italští architekti. Natálie byla pozornou ochránkyní cenného rodinného archívu i bohaté knihovny. Její hosté byli mnozí básníci, malíři a hudebníci. Natálie, již místní chovali ve velké úctě a nazývali

Luděk Vláčil - zdroj: Kultúrne krásy Slovenska - Kaštiele, 2008, DAJAMA., http://ciernediery.sk, http://www.pamiatkynaslovensku.sk, http://www.pamiatky.net, https://en.wikipedia.org/wiki/Duke_Elimar_of_Oldenburg a další, 23.6. 2018

Slovensko
    Trenčiansky