Hrady.cz
Barokně-klasicistní zámek (kaštieľ) se zahradou založil v r. 1776 zřejmě gróf Ignác Bossányi ml. se svou manželkou Terézií. V 2. polovině 19. stol. jej obýval podnikatel Adolf Schmitt. Později v majetku obce. V r. 1993 proběhla celková rekonstrukce.
Barokně-klasicistní (kaštieľ)
© Luděk Vláčil 10/2018
Graficke pismenko Slovenská obec Bošany, skládající se z dříve samostatných částí Malé Bošany, Veľké Bošany a Baštín, se nachází v Trenčianském kraji, v okrese Partizánske 10 km od okresního města. Mezi dominanty obce patří římskokatolický kostel sv. Martina a dva kaštěle (slovensky kaštieľ - jeden z typů šlechtických sídel na Slovensku, u nás označovaný jako zámek [popřípadě tvrz]): velký renesanční zámek č. p. 1. a malý barokně-klasicistní zámek č. p. 40., stojící na okraji parku v ulici SNP.
Luděk Vláčil - zdroj: http://www.bosany.sk a další, 19.10. 2018

historie

Ves, prvně vzpomínaná v roce 1183 jako Bossa, byla původně zčásti majetkem nitranského hradu a zčásti rodu Diviackých (Diviackovcov, Divékyovcov {předkové rodů Bacskády, Beznák, Majthényi, Motesiczky, Rudnyánszky, Rudnay, Ujfalussy a dalších}). Právě z tohoto rodu pochází i Bošániové (Bošániovci, Bossányiovci), kteří získali po vsi svůj predikát. Rod měl, již od středověku, ve vsi své sídlo. V roce 1776 si nechal Ignác Bossányi ml. se svou

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.pamiatkynaslovensku.sk/bosany-barokovy-kastiel, https://www.slovago.sk/hrady-a-zamky/barokovy-kastiel-bosany, https://dromedar.zoznam.sk a další, 28.6. 2018

popis

Zámek je obdélníková patrová podsklepená budova s jedenácti okenními osami v průčelí, s mělkým středovým vstupním rizalitem zakončeným trojúhelníkovým tympanonem. Vstup je zvýrazněn balkonem s kovaným zábradlím, podpírán dvěma kamennými sloupy. Na parkové fasádě je pětiosý rizalit, který je zakončen rovnou balustrádovou atikou. Fasády zámečku člení okna v šambránách, lizénové rámy, bosované lizény, kordová římsa a přízemí i pásová rustika.

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.pamiatkynaslovensku.sk a další, 19.10. 2018

Slovensko