Hrady.cz
Opevněný renesanční zámek (kaštieľ) vznikl r. 1550 přestavbou starší gotické tvrze ze 14. století. Na zámku nocovala císařovna Marie Terezie. Až do roku 1857 sídlo vlastnili Bošániové. Později sloužilo jako byty a sklad. Dnes kongresové centrum s restaurací.
renesanční zámek (kaštieľ)
© Luděk Vláčil 06/2018
Graficke pismenko Obec Bošany, skládající se z dříve samostatných částí Malé Bošany, Veľké Bošany a Baštín, se nachází v Trenčianském kraji, v okrese Partizánske a od okresního města je vzdálena 10 km. Mezi dominanty obce patří římskokatolický kostel sv. Martina a dva kaštěle (slovensky kaštieľ - jeden z typů šlechtických sídel na Slovensku, u nás označovaný jako zámek [popřípadě tvrz]): malý barokně-klasicistní zámek a velký renesanční zámek stojící v centru Bošan, naproti obecnímu úřadu. Stavba je bohužel značně novodobě pozměněna. K zámku přiléhá zahrada.
Luděk Vláčil - zdroj: http://www.bosany.sk a další, 1.7. 2018

historie

Ves, prvně vzpomínaná v roce 1183, byla původně zčásti majetkem nitranského hradu a zčásti rodu Diviackých (Diviackovcov, Divékyovcov {předkové rodů Bacskády, Beznák, Majthényi, Motesiczky, Rudnyánszky, Rudnay, Ujfalussy a dalších}). Právě z tohoto rodu pochází také Bošániové (Bošániovci, Bossányiovci), s nimiž byla od 14. století spojena historie Bošan a kteří si zde, již v té době, postavili i opevněné sídlo (kaštieľ). V 15. století, zřejmě

Luděk Vláčil - zdroj: Hrady, zámky a kaštiele na Slovensku, Štefan Pisoň, 1983, Osveta., https://www.teraz.sk, https://mareksopko.blog.sme.sk, http://www.bosany.sk a další, 28.6. 2018

popis

Zámek je dvoupodlažní budova na hlavním křídle s nárožními polygonálními věžemi a na vnějším obvodu s vysokými štítovými stěnami, které měly do rekonstrukce v r. 1988 renesanční štítové atiky. Hlavní jednotraktové křídlo s dodatečně vybudovanou dvorní chodbou má zachovány renesanční valené klenby s lunetami a barokní štukové klenby. V místnostech patra jsou rovné zrcadlové stropy z 19. století. V nárožních věžích se nacházejí barokní klenby se

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.pamiatkynaslovensku.sk/bosany-renesancny-kastiel a další, 18.10. 2018

tvrz přestavěná na zámek
    Slovensko