Hrady.cz
Farní kostel sv. Martina vznikl pozdně barokní přestavbou starší středověké stavby v letech 1771-1776. Slavnostně byl posvěcen nitranským biskupem Františkem III. Xaverem Fuchsem 20. srpna 1788.
© Luděk Vláčil 06/2018
Graficke pismenko Obec Bošany, skládající se z dříve samostatných částí Malé Bošany, Veľké Bošany a Baštín, se nachází v Trenčianském kraji, v okrese Partizánske, odkud je vzdálená 10 km. Mezi dominanty obce patří velký renesanční zámek Bošániů (kaštieľ Bossányiovcov), stojící na náměstí Bošian, naproti obecnímu úřadu. Zachovalou dominantou obce je také římsko-katolický kostel sv. Martina biskupa z Tours stojící v ulici Park Garbiarov. Kostel slouží jako farní chrám římskokatolické farnosti Bošany a je přístupný v době konání bohoslužeb.
Luděk Vláčil - zdroj: http://www.bosany.sk a další, 1.7. 2018

historie

První známá písemná zmínka o vsi pochází z roku 1183. Nejstarší kostel na území Bošan mohl být postaven v románském slohu. Tato stavba, neznámé lokalizace, se přímo nezmiňuje. Písemné prameny se odvolávají na to, že před postavením gotického kostela zde již kostel stál. Gotický kostel sv. Martina, poprvé vzpomínaný v roce 1559, nechali postavit Bošániové (Bošániovci, Bossányiovci). V roce 1755 byl starý chrám ve špatném technickém stavu a

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.pamiatkynaslovensku.sk/bosany-kostol-sv-martina, http://www.bosany.sk, a další, 28.6. 2018

Slovensko
    Trenčiansky