Hrady.cz
Významné raně středověké mocenské centrum, vybudované někdy na přelomu 8. a 9. stol., bylo za dobu své existence dvakrát násilně zničeno, poprvé se tak stalo na počátku 9. a poté v 10. stol. Velmi významná archeologická lokalita upravena jako archeoskanzen.
Probíhající archeologická rekonstrukce brány a části opevnění
© Luděk Vláčil 06/2018
Graficke pismenko Hradiska byla pravěkými a raně středověkými předchůdci vrcholně středověkých hradů a opevněných měst. Dodnes se zachovala v podobě terénních nerovností, valů a příkopů. Jedna velmi významná lokalita se nachází na západním Slovensku v pohoří Považský Inovec na skalním výběžku hlavního masivu ve výšce 390-430 m n. m. K lokalitě se nejlépe dostanete po naučném chodníku Považský Inovec vedoucím z obce Bojná. Zaparkovat se dá na severním okraji obce, odkud jsou to k hradisku asi 4 km, ale i dále podél silnice. Ti nejlenivější mohou dojet autem až k rozcestí Pri hradisku Valy, odkud je to k dnes již dokončené vstupní bráně jen asi 800 m. ...

historie

Ve střední době hradištní bylo pohoří Považský Inovec protkáno mnohými cestami spojujícími Ponitří s Povážím. Důležitost těchto cest dokazuje velké množství sídlišť na obou stranách Považského Inovce. Kromě hradišť Bojná I, Bojná II a III jsou to Marhát, Úhrad či Nitrianska Blatnica - Jurko. Na Považské straně leží Pobedim, Ducové a Hrádok. Hradisko Bojná I - Valy bylo vybudováno na skalnatém výběžku hlavního masivu pohoří Považský Inovec ve

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.hradiska.sk, http://www.palba.cz/viewtopic.php?, reportáž RTVS, https://spravy.pravda.sk, http://www.bojna.sk a další, 28.8. 2018

popis

Hradisko o rozloze kolem 12 ha mělo obdélný tvar s podélnou osou asi 600 m a příčnými osami 200-300 m. Kolem hradiska se dodnes vine velmi dobře zachovalý až 8 m vysoký val se základnou okolo 18 m. Hlavní val měl dřevozemní konstrukci, kterou z čelní strany chránila nasucho kladená kamenná zeď. Val byl přerušen dvěma naproti sobě stojícími bránami umístěnými v podélné ose hradiska. Těmito branami procházela obchodní cesta z Ponitří na Pováží.

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.hradiska.sk, http://www.palba.cz/viewtopic.php?, https://spravy.pravda.sk, http://www.bojna.sk a další, 1.9. 2018

hradiště
    Slovensko