zámek Bojná

ústav kongregace školských bratří sv. Jana de la Sella
Původně renesanční zámek byl vybudován v 17. století zřejmě některým z příslušníků rodu Forgách. Později začal sloužit jako vojenská nemocnice. V r. 1817 přestavěn. V letech 1901-1950 využíván jako klášter školských bratří a internátní škola. V 80. letech 20. století byla většina areálu zbořena.
Památník sv. Jana de la Sella, náznaky půdorysu zámku a jediná zachovalá budova areálu.
© Luděk Vláčil 06/2018
Graficke pismenko Obec Bojná leží na Slovensku v severní části Nitrianského kraje v okrese Topoľčany v jihovýchodní části Povážského Inovce a částečně v severozápadní části Nitranské pahorkatiny. Obcí protéká potok Bojnianka. Nejvýznamnější památkou, nacházející se na katastru obce, je významná archeologická lokalita velkomoravské hradisko Bojná I (Valy). V Bojné bylo na toto téma založeno Archeologické muzeum Velké Moravy. K pamětihodnostem stojícím přímo v obci patří farní kostel Všech Svatých, židovský hřbitov a synagoga. Dříve zde stával také kaštel (slovensky kaštieľ - jeden z typů šlechtických sídel na Slovensku, u nás označovaný jako zámek [popřípadě tvrz]), na jehož místě je dnes park sv. Jana de la Sella. Hned u parku je autobusová zastávka a parkoviště.

historie

Ves Bojná se díky své poloze v blízkosti významné cesty rychle rozvinula na vinohradnické městečko. Bojná patřila k hlohovskému panství, jež v roce 1527 získali Turzové (slovensky Turzovci), kteří jej vlastnili až do roku 1636. Od té doby přebírají Hlohovské panství Forgáčové (slovensky Forgáčovci, maďarsky Forgách). Někdy v 17. století byl v Bojné, zřejmě některým z příslušníků tohoto rodu, vybudován renesanční kaštěl. Šimon Forgách byl však za

Luděk Vláčil - zdroj:informační tabule v místě, http://www.pamiatkynaslovensku.sk, http://www.bojna.sk a další, 26.6. 2018