Bojná
Synagoga v obci Bojná byla vybudována místní židovskou komunitou zřejmě někdy v 2. polovině 19. století. Svému účelu sloužila až do 2. světové války. V současnosti není budova využívána. Pouze východní část, nadstavená přístavbou, slouží jako bar.
synagoga od severu
© Luděk Vláčil 06/2018
Graficke pismenko Obec Bojná leží v severní části Nitrianského kraje v okrese Topoľčany v jihovýchodní části Povážského Inovce a částečně v severozápadní části Nitranské pahorkatiny. Obcí protéká potok Bojnianka. Nejvýznamnější památkou na katastru obce je významná archeologická lokalita velkomoravské hradisko Bojná I (Valy). V obci bylo na toto téma založeno Archeologické muzeum Velké Moravy. K pamětihodnostem stojícím přímo v Bojné patří zejména farní kostel Všech Svatých, židovský hřbitov a synagoga.

historie

O historii židovské komunity v Bojné není příliš známo. Budova bývalé synagogy stojící uprostřed obce, nedaleko farního kostela Všech Svatých, byla vybudována zřejmě někdy v 2. polovině 19. století. Jednoduchá venkovská synagoga se sedlovou střechou kombinuje maurské nárožní minarety s novorománským slohem. Na okraji obce, západně od synagogy, se nacházel, dnes také značně zpustlý, židovský hřbitov. Synagoga sloužila svému účelu až do 2. světové

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.slovak-jewish-heritage.org, http://www.bojna.sk a další, 21.6. 2018

židovské památky
    Slovensko