Hrady.cz
U Topolan stojí torza dvou pozoruhodných staveb. Vedle sebe stojí dvoje boží muka. Oboje pocházejí z roku 1885. V jedněch býval obraz Panny Marie. V druhých s baldachýnem stávala socha Panny Marie Lurdské.
Boží muka v Olomouci - Topolanech
© Pavel Vítek 05/2018
Graficke pismenko Topolany jsou historická obec, nyní městská čtvrť statutárního města Olomouc. Prochází jimi silnice II/448. S centrem Olomouce jsou Topolany spojeny městskou hromadnou dopravou. Dvoje boží muka stojí po pravé straně při výjezdu z Topolan směrem do Olomouce – Neředína.

popis

Na pokraji Topolan při cestě směrem do Olomouce najdeme torza dvou pozoruhodných staveb. Jde o dvoje boží muka. Jedna jsou kamenná novogotická z roku 1885, v nichž byl umístěn obraz Panny Marie. Druhá boží muka v malé kovové ohrádce jsou rovněž novogotická s kamenným baldachýnem, který připomíná časy, kdy i zde stávala socha Panny Marie Lurdské. Rovněž pocházejí z roku 1885.

křížek, boží muka
     Olomouc  (OL)