Hrady.cz
Původní radnice dřevěná, r. 1771 vystavěna kamenná. R. 1905 nahrazena novostavbou ve stylu pozdního historismu. Jednopatrová rohová budova obdélného půdorysu, první patro s arkýřem, druhé patro se sgrafitovou výplní. Památkově chráněno od r. 1964.
Radnice v Tišnově
© Pavel Vítek 05/2018
Graficke pismenko Město Tišnov se rozkládá 22 km severozápadně od Brna v údolí řeky Svratky. Tišnov leží na křižovatce silnic druhé třídy. Městem procházejí železniční tratě 250 Brno – Havlíčkův Brod a 251 vedoucí z Tišnova přes Bystřici nad Pernštejnem do Žďáru nad Sázavou. Tišnov má také spojení autobusy jak se všemi obcemi v okolí, tak třeba s Bystřicí nad Pernštejnem, Velkou Bíteší a Brnem. Radnice stojí v centru města na jižním konci náměstí Míru.

historie

První dochovaná písemná zmínka o Tišnově pochází z roku 1223. Radnice v Tišnově bývala původně dřevěná. Až v roce 1771 byla vystavěna z kamene. Ve starém kamenném rathauze s klenutými šatlavami a tmavými mázhauzy byla i sklepení s kruhy ve stropě, původní mučírny. Ve věži radniční budovy býval zavěšen zvonec. Původní renesanční radnici roku 1905 nahradili novostavbou dle projektu Vladimíra Fischera ve stylu pozdního historismu. Radnice je jednou

popis

Tišnovská radnice je jednopatrová rohová budova obdélného půdorysu, průčelí s přestavenou čtyřbokou věží. Nároží je členěno armováním. Přízemí prolomeno dvěma pravoúhlými okenními osami a profilovanými šambránami. První patro s arkýřem. V západní části prolomeno šesti okenními osami pravoúhlými s profilovanou šambránou a parapetní římsou, pod ní dekorativní klasicistní erb. Nad okny prvního patra trojúhelníkové frontony. Na západní straně fasády

technická památka
     Brno-venkov  (BO)