Hrady.cz
Pomník Jana Husa postaven r. 1920. Pomník ozdoben kalichem a nápisem. V roce 2015 opraven a doplněn novou výsadbou.
Pomník Mistra Jana Husa v Třebusicích
© Pavel Vítek 03/2018
Graficke pismenko Třebusice leží 10 km severovýchodně od Kladna, 8 km jihovýchodně od Slaného a 12 km jihozápadně od Kralup nad Vltavou. Do obce vedou silnice III. třídy. Železniční trať ani stanice na území obce nejsou. Nejblíže obci je železniční stanice Brandýsek ve vzdálenosti 3 km ležící na trati 093 z Kralup nad Vltavou do Kladna. Autobusy je spojení do Kladna, Kralup nad Vltavou, Prahy, Slaného, Středokluk a Velvar. Pomník stojí na návsi u hlavní silnice procházející obcí proti restauraci U Janouška.

popis

První písemná zmínka o obci pochází z let 1228. Roku 1920 byl v Třebusicích na návsi podle návrhu tehdejšího starosty p. Červenky vystavěn pomník Mistra Jana Husa, který byl slavnostně odhalen 4. července téhož roku. Pomník je ozdoben kalichem a nápisem: "NEZAHYNE NÁROD ČESKÝ POKUD ZÁŘIVÝM VZOREM MU BUDE VELKÝ MUČEDNÍK KOSTNICKÝ". Pomníček byl v roce 2015 opraven a doplněn novou výsadbou.

pomník, památník
     Kladno  (KL)