Hrady.cz
Mezihořský viadukt stojí na trati Brno - Havlíčkův Brod. O stavbě rozhodnuto v roce 1938. Deset betonových oblouků o osmnáctimetrovém rozpětí půlkruhového tvaru je podepíráno pilíři obloženými do dvou třetin své výšky kamenem. Mezihořský viadukt je dlouhý 217 m a vysoký 38 m nad hladinou údolí.
Železniční viadukt u Mezihoří, části obce Dolní Loučky
© Pavel Vítek 05/2018
Graficke pismenko Dolní Loučky se rozkládají přibližně 5 kilometrů severozápadně od Tišnova. Železniční viadukt v osadě Mezihoří, části obce Dolní Loučky, se nachází na železniční trati Brno – Havlíčkův Brod a překonává údolí s říčkou Loučkou.

historie

Mezihořský viadukt stojí na trati mezi Brnem a Havlíčkovým Brodem, o jejíž stavbě bylo rozhodnuto v roce 1938. Původní projekt předpokládal, že údolí u Mezihoří bude překonáno ocelovým příhradovým viaduktem o pěti polích se štíhlými zděnými pilíři. V roce 1940 bylo v souvislosti s pokračující realizací navazujícího tunelu zahájeno budování betonové opěry na žďárské straně. Po jejím dokončení ještě téhož roku ale byla stavba zastavena, protože

popis

Osada Mezihoří se svým monumentálním desetiobloukovým železničním viaduktem o délce 200 metrů leží na trati Brno - Havlíčkův Brod. Dvoukolejná elektrifikovaná trať zde probíhá až v padesátimetrové výšce nade dnem údolí. Deset betonových oblouků o osmnáctimetrovém rozpětí půlkruhového tvaru je podepíráno pilíři obloženými do dvou třetin své výšky kamenem. Z každého pilíře vyčnívá po dvakrát šesti zkosených výstupcích. Zřejmě usnadňovaly stavbu a

technická památka
     Brno-venkov  (BO)