Hrady.cz
Budovy Cífkova statku pochází asi ze 17. stol. Další úpravy z 18. a 19. stol. Mimořádně hodnotná venkovská usedlost, její nejstarší část je pozdně gotická. Usedlost s obytným domem a rozsáhlým hospodářským zázemím. Objekty statku propojuje ohradní zeď a brány. Statek památkově chráněn od r. 1967.
Cífkův statek v Třebízi
© Pavel Vítek 04/2018
Graficke pismenko Obec Třebíz se nachází 8 km severozápadně od Slaného. Obcí prochází silnice II/237 v úseku Rakovník - Nové Strašecí - Hořešovice - Peruc - Libochovice. Okolo obce vede silnice I/27 z Prahy a Slaného do Loun a Chomutova. Železniční trať na území obce není. Nejblíže je železniční stanice Klobuky v Čechách ve vzdálenosti 4 km ležící na trati 110 z Kralup nad Vltavou a Slaného do Loun. Autobusy má Třebíz dobré spojení s Prahou, Slaným, Louny, Chomutovem, Mostem a dalšími obcemi. V obci zaslouží hlavní pozornost Národopisné muzeum Slánska (skanzen), součást Vlastivědného muzea ve Slaném. Cífkův statek najdeme na návsi v centru obce.

historie

První písemná zmínka o Třebízi pochází z roku 1318. Mimořádně hodnotná venkovská usedlost, jejíž nejstarší části je pozdně gotické jádro návesní hospodářské budovy s dochovaným okoseným portálem. Jádrem usedlosti je pozdně gotická sýpka. Obytné budovy pochází pravděpodobně ze 17. století, další úpravy jsou z 18. a 19. století. Spolu se sousední usedlostí č. p. 2, Šubrtovým statkem, tvoří dominantu severní strany návsi.

popis

Statek sestává z obytného stavení s napojenou hospodářskou částí, které uzavírá západní stranu dvora a má průčelí orientované do návsi. Usedlost s obytným domem a rozsáhlým hospodářským zázemím je vymezená ohradní zdí s branami. Jižní návesní stranu dále doplňuje brána s brankou vsazená mezi obytné stavení a patrové hospodářské stavení, které je při bráně směrem do návsi rozšířené o přistavěnou část zv. kaplanka. Na východní straně dvora stojí

skanzen
     Kladno  (KL)