Hrady.cz
Kaplička sv. Josefa byla postavena v roce 1932 v centru původní osady Sedlisko v těsné blízkosti staršího kamenného kříže z 19. století.
Kaple s křížem v místní části Sedlisko
© Luděk Vláčil 05/2018
Graficke pismenko Sedlisko je součástí obce Horka nad Moravou, s níž je již stavebně spojena. Severně od Horky se rozkládá území CHKO Litovelské Pomoraví s lužními lesy, říčními rameny a řadou turistických a cyklistických cest. Na západním okraji obce se nachází tzv. Sluňákov – centrum ekologických aktivit. V lese asi 2,5 km severně od Sedliska je turisty vyhledávané místo Lovecká chata „Štrougalka“.
Luděk Vláčil - zdroj: http://www.horka.cz/turistika-a-rekreace.do a další, 3.6. 2018

historie

Osada Sedlisko (též Sedleyssek-1676, Sedlejsko-1751,1885), prvně vzpomínána v roce 1534, stávala na malém poloostrově ze tří stran ohraničeném říčkou Částavou. Historie osady byla od počátku spojena s osudy Horky, kde byl i kostel a fara. V samotném Sedlisku, na návsi, stával v 19. století pouze kříž. Teprve v roce 1932 byla, v těsné blízkosti kamenného kříže, postavena malá kaple zasvěcená svatému Josefovi. Výstavbu kaple připomíná datace nad

Luděk Vláčil - zdroj: https://theses.cz/id/836i1v/DP_tipkov.pdf a další, 2.6. 2018

Olomouc  (OL)