klášter dominikánek s kaplí Panny Marie Královny

dívčí vychovávací ústav sester dominikánek
Klášter byl založen v r. 1889 jako církevní dívčí škola s internátem. Postupně byl rozšířen o další křídla a zahradu. Po zrušení kláštera v r. 1949 sloužil areál potřebám Pohraniční stráže, později jako nemocnice a zvláštní škola. V současnosti zde sídlí dvě školy.
Pohled na kapli od východu
© Luděk Vláčil 05/2018
Graficke pismenko První kláštery sester dominikánek byly v českých zemích založeny již ve 13. století. V 18. století byly při hromadném rušení klášterů, na příkaz císaře Josefa II., zrušeny i všechny kláštery dominikánek. V roce 1889 bylo založeno nové společenství sester dominikánek v českých zemích. První klášter, který byl od roku 1891 mateřským domem pro dalších 23 filiálek, vznikl v Olomouci-Řepčíně. První převorkou nového kláštera byla jmenována Rajmunda Jindrová. Součástí kláštera byla též kaple, kterou 3. srpna 1889 vysvětil Angelus Lubojacký, převor dominikánského kláštera v Olomouci. V klášteře byla zřízena obecná dívčí škola s internátem. Počet ...
Luděk Vláčil - zdroj: https://www.dominikanky.cz/historie-a-op-svetci/historie-dominikanek/,https://is.muni.cz/th/p3pe8/bakalarska_prace.pdf, https://www.geocaching.com/geocache/GC6R7MJ_klaster-dominikanek?guid=5712ffb0-592d-43ba-bf02-52afde88f818 a další, 28.5. 2018

klášter
     Olomouc  (OL)