Hrady.cz
Kostel sv. Petra a Pavla s ohrazeným areálem hřbitova v centru Hněvošic. Jediný dřevěný kostel svého druhu na Opavsku. Vystavěn v r. 1730 jako náhrada za starší stavbu. Vybavení částečně původní. Jednolodní stavbu završuje vysoká valbová střecha, v sanktusníku zavěšen cenný pozdně gotický zvon.
jižní fronta kostela
© Jan P. Štěpánek 05/2018
Graficke pismenko Významná kulturní památka hlučínské části českého Slezska - dřevěný kostel sv. Petra a Pavla v obci Hněvošice, asi 10 km severovýchodně od slezské metropole Opavy. Barokní lidová sakrální stavba patří mezi jedniný příklad svého druhu na Opavsku.
Kostel stojí v severní části obce, na okraji jejího jádra, uprostřed areálu staršího hřbitova na hraně svahu severozápadně od moderního nového kostela Krista Dobrého pastýře. Dřevěná stavba není volně přístupná, prohlídku lze sjednat po domluvě na obecním úřadě nebo faře. Areál hřbitova s kostelem však volně přístupný je a odtud je možné si památku velmi pečlivě prohlédnout.

historie

Roubený kostelík sv. Petra a Pavla byl vystavěn v roce 1730. Pravděpodobně tehdy novostavba nahradila starší sešlou sakrální stavbu. Obnova kostela probíhala dle zmínek již v roce 1848, kdy byla zrenovována nejen stavba, ale vystavěna i nová ohradní zeď s plotem kolem areálu staršího hřbitova. Kostel tvoří jednolodní obdélná srubová stavby završená vysokou valbovou střechou krytou šindelem. Na východní straně k srubu lodi přiléhá ustoupený

Jan P. Štěpánek dle web, 24.5. 2018

Opava  (OP)