hrad Neurathen

Felsenburg Neurathen
Skalní hrad, možná již ze 13. stol. Spolehlivě doložen spolu s druhým hradem v Rathenu za císaře Karla IV. v roce 1361. Od roku 1406 majetek Berků z Dubé, od roku 1441 pánů z Oelsnitzu. V roce 1469 dobyt a vypálen, od té doby pustý.
Hlavní obrázek místa
Celkový pohled na areál hradu od SZ, přes propast Mardertelle.  Úplně napravo nad mostem je skála Steinschleuder (Prak).
Graficke pismenko Pozůstatky skalního hradu Neurathen lze vidět ve skalách hned vedle známého kamenného mostu Bastei v Saském Švýcarsku. Do areálu hradu vede krátká okružní stezka, která odbočuje z hlavní turistické cesty poblíž východního konce mostu. V době, kdy je pokladna ve vstupu do hradního areálu uzavřena, je možno vhodit peníze do kasy na dobrovolné vstupné. Stezka je vedena po ocelových lávkách mezi jednotlivými skalními věžemi ve značné výšce nad zemí. Lidé trpící závratěmi by se tak měli tomuto místu vyhnout. Na Bastei je možno dojet přímo autem nebo vystoupat pěšky z městečka Kurort Rathen na pravém břehu Labe. Na protějším levém břehu je vlaková zastávka místních spojů na ...
Pavel Semple, 23.5. 2018

historie

Vzhledem k tomu, že v Rathenu jsou hrady dva (Neurathen a Altrathen), je těžké zjistit, ke kterému konkrétně se historické zmínky vztahují. Novověké pojmenováni hradu Neurathen (Nový Rathen) může být nepřesné, dřevěný skalní hrad může být starší než níže nad řekou stojící kamenný Altrathen (Starý Rathen). Hrad Rathen je poprvé zmiňován v roce 1289 v dohodě mezi českým králem Václavem II. a Friedrichem Clemem z Drážďan. V předchozích

Pavel Semple, zdroj: (online Wikipedia), 23.5. 2018

popis

Hrad se rozkládal na skupině pískovcových skalních věží oddělených na západě od sousední náhorní plošiny skalní roklí Mardertelle. Tuto rokli překračovala dřevěná lávka na vysokých kamenných pilířích. Lávka stála na místě dnešního mostu Bastei z pol. 19. stol. Právě existence pilířů hradní lávky se tehdy stala podnětem k výstavbě mostu. Lávku chránila vysoká skalní věž zvaná Prak (Steinschleuder), která byla součástí hradu. Teprve za ní lávka

Pavel Semple , 23.5. 2018

Samostatné prohlídky