Netovice
Kaple z roku 1889. Obdélníková, trojboce ukončená. V průčelí lomený portál. Na stěně malovaný iluzivní oltář rokokových tvarů. Štítová zeď se zvoničkou. Vnitřek plochostropý.
Kaplička na návsi v Netovicích
© Pavel Vítek 04/2018
Graficke pismenko Netovice jsou částí města Slaný. Od centra Slaného jsou vzdálené asi 2 km jižním směrem. Přes obec vede jen silnice III. třídy spojující Knovíz se Slaným. Okolo vsi vede silnice I. třídy č. 7 spojující Prahu s Louny a Chomutovem. Kapličku najdeme v centru na malé návsi.

popis

První písemná zmínka o vesnici pochází z roku 1227. Obdélníková, trojboce ukončená kaplička byla postavena roku 1889. V průčelí má lomený portál a štítovou zeď se zvoničkou. Vnitřek kapličky plochostropý. Na závěrové stěně je namalován iluzivní oltář rokokových tvarů.
    Pavel Vítek – zdroj: Umělecké památky Čech 4 (K – O), Poche a kol., Academia Praha 1982, 23.5. 2018

Kladno  (KL)
    Slaný
    Další kaple
    V okolí 15km nebylo nalezeno nic, zkuste se podívat na mapu třeba bude něco jen o kousek dál.

Slaný

města Slaný.
    HistorieTrhové místo, doložené od r. 1239, se stalo městem asi r. 1305. Už na nejstarších pečetidlech 14. století je znamení, kterého pak město užívalo jako znaku, totiž znak s českým královským lvem i s helmem s klenotem orlích křídel se zlatými lístky. Na nejstarší pečeti je i malá postava hocha – štítonoše, která se později někdy vynechává. V. Vojtíšek vyslovil názor, že Slánští, když přijímali znamení svých pečetí za znak města, pozměnili barvy znaku, aby jej odlišili od erbu královského. Jde však o ničím nepodloženou domněnku, dnes již neprokazatelnou. Znaku se v původní podobě užívá podnes.