Hrady.cz
Dolnoloučský viadukt dlouhý 282 m o maximální výšce 42 m. Budován v letech 1940 – 1953. Původně třináctiklenbový betonový viadukt. R. 1943 stavba přerušena, obnovena r. 1947. Místo nevybudovaných pilířů byl postaven dlouhý betonový oblouk. V provozu od r. 1953.
Železniční viadukt u Dolních Louček
© Pavel Vítek 05/2018
Graficke pismenko Obec Dolní Loučky se rozkládá přibližně 5 kilometrů severozápadně od Tišnova. Železniční viadukt najdeme jižně od obce a klene se přes údolí potoka Libochovka a silnici do Kuřimského Jestřábí.

historie

Most Míru v obci Dolní Loučky je železniční viadukt, který se nachází na trati Brno – Havlíčkův brod. Postaven byl v letech 1940 – 1952. Dolnoloučský viadukt o délce 282 m a maximální výšce 42 m se nachází na nové trati mezi Brnem a Havlíčkovým Brodem, o jejíž stavbě bylo rozhodnuto v roce 1938. Tehdejší projekt počítal s ocelovým viaduktem na betonových pilířích o šesti nebo sedmi polích. Budování prvního pilíře bylo zahájeno v září 1940. V

popis

V Dolních Loučkách v údolí potoka Libochovky se klene jeden z největších středoevropských železobetonových železničních oblouků. Rozpětí hlavního oblouku činí 110 metrů a jeho výška 40 metrů. Most byl dán do provozu v roce 1953. S jeho výstavbou se ale započalo již v roce 1939, na nové odklonové trati Brno - Havlíčkův Brod. Podle původního projektu byla postavena pouze první opěra. Němečtí okupanti pak nařídili projekt změnit, aby byla co

technická památka
     Brno-venkov  (BO)