Hrady.cz
Roubený dům č. p. 5 v Kunčicích pod Ondřejníkem - kulturní památka. Trojdílná srubová stavba s navazující hospodářskou částí a kamenným sklípkem, dle nápisu na trámu vystavěná r. 1818. Uchovala si výraznou míru autenticity bez výraznějších necitlivých zásahů. Dnes bez využití a výrazně chátrá.
celkový pohled od jihu
Graficke pismenko Kulturní památka roubený dům č. p. 5 se nachází v beskydské obci Kunčice pod Ondřejníkem na úpatí masivu Ondřejníku, Velké Stolové a Nořičí hory. Objekt představuje archaický typ dřevěnek, kterých bývalo v této oblasti Podbeskydí velké množství ještě před polovinou 20. století. Dodnes se jich zachovalo jen velmi málo, a tak kromě přenesených dřevěnek a replik v nedalekém rožnovském skanzenu můžeme na svých původních místech najít jen opravdu hrstku autentických roubených staveb. Kunčická dřevěnka, datovaná dle nápisu na trámu ve světnici do roku 1818, se vzácně uchovala ve své původní podobě s minimálními zásahy z 2. poloviny 20. století. Aktuálně ...

popis

Objekt č. p. 5 v Kunčicích pod Ondřejníkem tvoří celoroubená srubová stavba obdélného půdorysu s trojdílným jádrem. Roubení je především z hraněných trámů, jen ojediněle přitesávaných. V levé části vstupu se u komory vyskytují i půlkuláče. V jihovýchodním, slunci nejpříznivěji orientovaném čele domu je umístěna hlavní světnice s vyděleným úzkým prostorem pro kuchyni. Světnice má podlahovou plochu cca 20 m2 a řadí se tak spíše mezi menší. Na

skanzen
     Frýdek-Místek  (FM)