kostel Nejsvětější Trojice

kostol Najsvätejšej Trojice, Diviacka Nová Ves
V r. 1578 byl v Diviacké Nové Vsi dokončen původně protestantský renesanční kostel. V r. 1695 byla provedena celková rekonstrukce a v r. 1760 došlo z iniciativy Karola Ujfalussyho k přístavbě věže, v níž jsou zavěšeny tři zvony.
kostel s Lurdskou jeskyní od severovýchodu
© Luděk Vláčil 07/2017
Graficke pismenko Západoslovenská obec Diviacka Nová Ves, ležící v Trenčínském kraji v okrese Prievidza, se skládá z dvou částí: Diviacka Nová Ves a Vrbany, které od sebe odděluje vodní tok Nitrica. Nejvýraznější dominantou je filiální kostel Sv. Trojice stojící při západním okraji obce. V oploceném areálu kostela je kamenný kříž z roku 1760 a Lurdská jeskyně. V Diviacké Nové Vsi se nacházejí také tři kaštěle (slovensky kaštieľ - jeden z typů šlechtických sídel na Slovensku, u nás označovaný jako zámek [popřípadě tvrz]). Jeden zámek stojí ve středu dnešní obce a další dva u výše zmíněného kostela. Mezi kostelem a zámky je parkoviště, přes nějž prochází modře značená turistická cesta vedoucí na Nitrické vrchy.

historie

Ves se uvádí v roce 1275 jako Gyuchen, poté v roce 1348 jako Ujfalu a roku 1553 pod názvem Dywek wyfalu. Původně renesanční protestantský kostel v Diviacké Nové Vsi byl dokončen v roce 1578. Z dřívějšího renesančního vybavení z druhé poloviny 16. století se dodnes zachovaly lavice. Kazatelna, hlavní oltář i tři boční oltáře jsou již barokní z konce 17. století. V roce 1695 byla provedena celková rekonstrukce. Věž byla přistavěna teprve kolem

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.diviackanovaves.sk/web.php?, https://www.turistika.cz/mista/diviacka-nova-ves-kostol-a-kastiel/detail a další, 13.5. 2018

Slovensko
    Trenčiansky