Hrady.cz
Socha odhalena r. 1892. Zhotovena podle návrhu Františka Hergessela a Františka Procházky. Materiál pískovec. Vysoký hranolový podstavec. Dřík se nahoru mírně zužuje. Postava oděna v kněžské roucho. V rukou drží knihu. Na čelní zadní straně podstavce nápis. Památkově chráněno od r. 1967.
Socha V. B. Třebízského v Třebízi
© Pavel Vítek 04/2018
Graficke pismenko Obec Třebíz se nachází 8 km severozápadně od Slaného. Obcí prochází silnice II/237 v úseku Rakovník - Nové Strašecí - Hořešovice - Peruc - Libochovice. Okolo obce vede silnice I/27 z Prahy a Slaného do Loun a Chomutova. Železniční trať na území obce není. Nejblíže je železniční stanice Klobuky v Čechách ve vzdálenosti 4 km ležící na trati 110 z Kralup nad Vltavou a Slaného do Loun. Autobusy má Třebíz dobré spojení s Prahou, Slaným, Louny, Chomutovem, Mostem a dalšími obcemi v okolí. V obci zaslouží hlavní pozornost Národopisné muzeum Slánska (skanzen), součást Vlastivědného muzea ve Slaném. Pomník V. Beneše Třebízského najdeme v jižní části obce.

historie

První písemná zmínka o Třebízi pochází z roku 1318. Socha sedícího Václava Beneše Třebízského byla odhalena 14. srpna 1892 a vznikla podle návrhu Františka Hergessela a Františka Procházky. Spisovatel hledí vpravo dolů k Českému středohoří.

popis

Pomník stojí v parčíku na jižní straně obce na návrší nazvaném Nad skalami. Materiál sochy je pískovec. Vysoký hranolový podstavec sochy je dvoustupňový. Sokl s profilovanou římsou. Dřík se nahoru mírně zužuje a je přepásán plochou římsou s obloukovým profilem. Nad římsou se zdvihá horní část podstavce. Ta se skládá pouze ze dvou stupňů. Sedící socha spisovatele je v životní velikosti. Postava je oděna v kněžské roucho. V rukách volně složených

pomník, památník
     Kladno  (KL)