hrad Nový Hrádek

Michalské návrší, Juliusberg
Druhý olomoucký hrad tzv. "Nový Hrádek" byl vybudován na přelomu 12. a 13. stol. králem Přemyslem Otakarem I. Naposledy se hrad uvádí v listině z r. 1251. Na počátku 14. stol. byl přestavěn na fojtství, které bylo v 18. stol postupně zbořeno. Základy hradu objeveny v letech 2017-2018.
Na tomto místě stával tzv. Nový Hrádek objevený v l. 2017-2018.
© Luděk Vláčil 05/2018
Graficke pismenko Ve starobylém městě Olomouci, jehož největší chloubou je morový sloup Nejsvětější Trojice zapsaný na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO, stojí velké množství památek. Kromě známých staveb se zde nachází, či dříve nacházelo, i mnoho objektů méně známých. V Olomouci stávaly také dva hrady. První hrad, později biskupské sídlo, byl na Václavském návrší a druhý, dnes již zaniklý hrad, tzv. Nový hrádek, stával na Michalském návrší v prostoru kostela sv. Michala, Žerotínova náměstí a ulice Na Hradě.

historie

Historie města Olomouce přímo navazuje na dvoudílné Velkomoravské hradiště, jehož jedna část byla na Petrském a druhá na Václavském návrší, kde vznikl i přemyslovský hrad. Druhý olomoucký hrad byl vybudován v románském slohu na přelomu 12. a 13. století králem Přemyslem Otakarem I. Poprvé na existenci hradu, zvaného "Nový Hrádek", poukazuje listina z roku 1213. Adjektivum „nový“ vyjadřovalo skutečnost, že hrad vznikl nedlouho před sepsáním této

Místo kostela sv. Michala a kláštera dominikánů podle zjištěných nálezů zaujalo již v minulosti dobře opevněný strategický vrcholek. Podle odborníků zde vznikl v dobách římských opevněný kvádský hrad, snad jménem Tarodun. Hovoří proto nejen zmínky z různých kronik, ale třeba i omezené nálezy PhDr. J.Bláhy. Nejzajímavějším nálezem se již v r. 1932 stalo objevení šestiboké základové zdi v zahradě michalského kostela. S velkou pravděpodobností se

Ivo Rozehnal - zdroj Objevovaná Olomouc / Vl.Gračka 2012 – nakl. V.Lukeš – Poznání, Olomouc, 7.5. 2018

zaniklý
     Olomouc  (OL)