Hrady.cz
Šubrtův statek je součástí Třebízského Národopisného muzea Slánska. Pochází ze 17. stol. Novější část přistavěna před r. 1841. Statek rozložen po obvodu obdélného dvora. Průčelí s vjezdovou bránou a brankou. Dvůr ukončen stodolou. Památkově chráněno od r. 1978.
Šubrtův statek, součást skanzenu v Třebízi
© Pavel Vítek 04/2018
Graficke pismenko Obec Třebíz se nachází, 8 km severozápadně od Slaného. Obcí prochází silnice II/237 v úseku Rakovník - Nové Strašecí - Hořešovice - Peruc - Libochovice. Okolo obce vede silnice I/27 z Prahy a Slaného do Loun a Chomutova. Železniční trať na území obce není. Nejblíže je železniční stanice Klobuky v Čechách ve vzdálenosti 4 km ležící na trati 110 z Kralup nad Vltavou a Slaného do Loun. Autobusy má Třebíz dobré spojení s Prahou, Slaným, Louny, Chomutovem, Mostem a dalšími obcemi. V obci zaslouží hlavní pozornost Národopisné muzeum Slánska (skanzen), součást Vlastivědného muzea ve Slaném. Šubrtův statek najdeme na severní straně návsi v centru obce.

historie

První písemná zmínka o Třebízi pochází z roku 1318. Šubrtův statek je součást Třebízského Národopisné muzea Slánska, skanzenu lidových staveb. Usedlost stojí na severovýchodní straně návsi. Usedlost jako celek pochází pravděpodobně z 1. poloviny 19. století, některé její části jsou však starší, např. jižní, původně obytná část hospodářského stavení. Starší část usedlosti pochází ze 17. století, novější obytná část přistavěna před rokem 1841.

popis

Jednotlivé části statku jsou rozloženy po obvodu rámcově obdélného dvora. Směrem k návsi, v jihovýchodním rohu, je umístěn obytný dům. Protilehle na jihozápadní straně stojí dlouhé hospodářské stavení. Jeho jižní část byla s největší pravděpodobností původně obytná. Návesní průčelí doplňuje vjezdová brána s brankou situovaná mezi oběma staveními. Na východní straně dvora stojí novodobé přízemní hospodářské křídlo, které přiléhá k

skanzen
     Kladno  (KL)