Hole
Kaple z 1. třetiny 19. století. Stáří kaple určeno podle datování na zvonu, uvedeno L. P. 1817. Ve vyvýšené nástavbě kaple je umístěn zvon. Kaplička slouží i jako zvonice. Poslední renovace kaple r. 2000.
Kaplička v obci Hole, patřcí do obce Svrkyně
© Pavel Vítek 03/2018
Graficke pismenko Vesnice Hole je součástí obce Svrkyně, od které se nachází asi 2,5 km na severozápad. Od severního okraje Prahy se nachází 11 km severozápadním směrem a od Kladna 16 km východně. Železniční ani autobusové spojení do vsi není. Je to totiž převážně rekreační vesnička. Kapličku najdeme v centru na malé návsi

popis

Kaple se nachází v historickém centru malé vsi Hole v chráněné oblasti "Přírodní park okolí Okoře a Budče". Kaple pochází z 1. třetiny 19. století. Stáří kaple lze určit podle datování na závěsu zvonu, kde je uvedeno L. P. 1817. Kaple je obdélná stavba se štítovým nástavcem se zvoničkou a v ní je umístěn zvon. Zde uvedené datování 2000 se pravděpodobně vztahuje k poslední renovaci kaple a novému vysvěcení. Vnitřek kaple je sklenut plackovou

Pavel Vítek – zdroj: Umělecké památky Čech 4 (P – Š), Poche a kol., Academia Praha 1982, 28.4. 2018

Praha-západ  (PZ)