u cesty do Tuřan
Datum stavby kapličky není znám. Zchátralá stavba roku 2013 opravena. Nově v ní umístěna soška Panny Marie. Soška Panny Marie s kapličkou nově vysvěcena.
Kaplička u Studeněvsi v polích směrem k Tuřanům
© Pavel Vítek 04/2018
Graficke pismenko Obec Studeněves leží 4 km západně od Slaného a 12 km severně od Kladna. Do obce vedou silnice III. třídy. Po hranici území obce vedou silnice I/7 Praha - Chomutov a I/16 v úseku Řevničov - Slaný. Železniční stanice na území místa není. Nejblíže obci s železniční stanicí je Slaný ve vzdálenosti 2,5 km, ležící na trati 110 z Kralup nad Vltavou do Loun. Autobusy je obec dostupná ze Slaného, Kladna a Nového Strašecí. Kapličku najdeme v polích u cesty vedoucí do Tuřan.

popis

Na Tuřanském pahorku, který najdeme mezi Studeněvsí a Tuřany, prý byla nalezena soška Panny Marie. Zde byl pro sošku stavěn kostelík či kaplička a v ní byla mariánská soška uložena. Datum, kdy byla kaplička postavena, není znám. Kaplička však po mnoha letech značně zchátrala. V devadesátých letech 20. století ji opravil pan Josef Sochor ze Studeněvsi. Okolí kapličky osadil stromky kaštanů. A dne 15. 8. 2013, v den oslavy Nanebevzetí Panny Marie,

Kladno  (KL)
    Studeněves