Spandau

Zitadelle Spandau, Berlin
Původně slovanské hradiště Havolanů z 10. stol. To bylo ve 13. stol. přestavěno braniborskými markrabaty na hrad. Od roku 1415 v rukou Hohenzollernů. Ve 2. pol. 15. stol. přestavěn na zámek. Ve 2. pol. 16. přestavěn na pevnost, dnes muzeum.
Velitelský dům (Kommandantenhaus) se vstupní bránou.
Graficke pismenko Pevnost Spandau (česky Špandava) leží na řece Havele u jejího soutoku s řekou Sprévou v západní části Berlína. Jde o jedinou zachovalou renesanční pevnost v celém Německu. Na druhém břehu řeky leží bývalé samostatné město Spandau, které je od roku 1920 součástí Berlína. Železniční stanice Spandau je necelé 2 km od pevnosti. Zastavují tu mezinárodní rychlíky na trase Praha-Berlín-Hamburg. Poblíž je také mezinárodní letiště Berlín-Tegel. Z centra Berlína vede do Spandau kromě železnice také trasa metra U2. Druhá předposlední zastávka metra Zitadelle je asi 500 m od pevnosti. Metro pak končí u železniční stanice. Juliova věž pevnosti (bývalá hradní věž) ze ...
Pavel Semple, 22.4. 2018

historie

Oblast dnešního města Spandau byla osídlena slovanským kmenem Havolanů na konci 7. stol. V té době vzniklo hradiště Burgwall (jižně od Spandau). V 10. stol. se místní populace rozrostla natolik, že bylo postaveno druhé hradiště na ostrově v řece Havole (východně od Spandau). Toto ostrovní hradiště bylo předchůdcem pozdějšího hradu a dnešní pevnosti. První nepřímá zmínka o Spandau je z roku 1197. Poslední princ rodu Havolanů Přibyslav-Heinrich

Pavel Semple, zdroj: (místní informační tabule, časopis Země Světa, 3.2018), 22.4. 2018

popis

Čtvercová renesanční pevnost má čtyři nárožní bastiony a je na všech stranách obklopená vodou řeky Havoly. Vstupní brána je v přízemí velitelského domu (Kommandantenhaus) v jižní kurtině (hradbě mezi dvěma bastiony) pevnosti. V horním patře velitelského domu je stálé muzeum věnované historii hradu a pevnosti. Poblíž jihozápadního bastionu stojí cihlový palác z 2. pol. 15. stol. a donjon (obranná a obytná věž) ze 13. stol. Jde o jediné

Samostatné prohlídky, Občerstvení, Rodiny s dětmi, Bezbariérový, WC
    pevnost, bunkr