Hrady.cz
Jednoobloukový kamenný most přes potok Bystrý, též se nazývá Konopišťský. Pochází z let 1857 - 1858. Most postavený ze žulových kvádrů. Most dlouhý 26 m a široký 7m.
Kamenný most přes potok Bystrý v Poříčí nad Sázavou
© Pavel Vítek 12/2017
Graficke pismenko Poříčí nad Sázavou leží 25 km jihovýchodně od jižního okraje Prahy a 6 km severně od Benešova. Kamenný most vede přes Konopišťský potok na staré benešovské silnici.

popis

Řeku a přilehlé potoky zde překonávala jedna z nejvýznamnějších komunikací v zemi, která spojovala Prahu s jihem Čech a s Rakouskem. Stará cesta byla okolo roku 1720 upravována na císařskou silnici. Kamenný most s jedním obloukem přes potok Bystrý, který se též nazývá Konopišťský potok, pochází z let 1857 - 1858. Základní kámen tohoto mostu byl položen v červenci roku 1857. Stavba mostu probíhala až do prosince a pokračovala dál do září 1858.

most
     Benešov  (BN)