Hrady.cz
Vstupní průčelí kaple obráceno k východu. Patrová stavba obdélného půdorysu. V zadní stěně obdélný výklenek s půlkruhovým uskočeným záklenkem. Průčelí členěna soklem. Nároží lemována svislými lizénovými pásy. Nad vstupem patrová římsa proložena obloukem. Památkově chráněno od r. 1987.
Kaplička v Hrdlívi
© Pavel Vítek 04/2018
Graficke pismenko Obec Hrdlív je vzdálena 5 km jižně od Slaného a 8 km severně od Kladna. Obcí prochází silnice II/118 spojující Kladno a Slaný. Železniční trať na území obce není. Nejblíže obci je železniční stanice je Slaný ve vzdálenosti 3 km, ležící na trati 110 vedoucí z Kralup nad Vltavou do Loun. Autobusy je Hrdlív spojená jak s městem Slaný, tak s Kladnem. Kapličku se nachází v severovýchodní části obce, asi 150 m vpravo od silnice, při cestě za Slaného.

historie

První zmínka o obci Hrdlív je z roku 1316. Kaplička pochází z roku 1745 Velmi jednoduchá drobná hranolová kaple ukončená netypicky rovnou střechou. Stavba členěná vertikálně výraznou římsou respektující tvar vstupu a v patře prolomená drobnými okny se segmentovým záklenkem. Svatostánek byl v 19. st. upraven.

popis

Kaplička je evidovaná v seznamu nemovitých kulturních památek kladenského okresu. Její vstupní průčelí je obráceno k východu. Kaple je zděná, vnější omítky jsou vápenné, bílé. Stavba obdélného půdorysu patrová s horním patrem mírně uskočeným. Vnitřek je sklenut valeně s párem styčných trojúhelných výsečí. V zadní stěně je obdélný výklenek s půlkruhovým uskočeným záklenkem. Průčelí jsou členěna soklem, výraznou patrovou římsou se zjednodušeným

Kladno  (KL)
    Hrdlív