Hrady.cz
Původně zde stávala kaple sv. Panny Marie z konce 18. stol. Čtvercová stavba s lizénami. Při autonehodě v roce 2003 kaple zbořena. Podle projektu Otakara Hrdličky v r. 2004 postavena replika původní stavby.
Kaple sv. Panny Marie a sv. Kryštofa ve Slaném - Blahoticích
© Pavel Vítek 03/2018
Graficke pismenko Obec Blahotice je místní část města Slaný. Najdeme ji 2,5 km východně od Slaného a 10 km západně od Velvar. Obec je dostupná autobusy se Slaným, Mělníkem, Velvary i s Kladnem. Blahotice leží při silnici č 16, spojující Řevničov s Mělníkem a Mladou Boleslaví. Kapli sv. Panny Marie a sv. Kryštofa najdeme u zámku v centru obce, vpravo při cestě ze Slaného.

popis

Nejstarší zmínka o vsi pochází z roku 1088. Na místě současné kaple sv. Panny Marie a sv. Kryštofa stávala původně kaple Panny Marie. Ta byla vystavěna koncem 18. století. Jednalo se o čtvercovou stavbu, s lizénami. Završena byla čtvercovou zděnou věžičkou. Při autonehodě v červnu roku 2003 byla kaple nárazem auta zbořena. Řidič na místě zahynul. Podle projektu Otakara Hrdličky byla v r. 2004 postavena replika původní stavby.
    Pavel Vítek – zdroj: POCHE, Emanuel; Umělecké památky Čech. 1. vyd. Sv. 1. Praha: Academia, 1977, 12.4. 2018

Kladno  (KL)
    Blahotice