katedrála sv. Kříže a sv. Eulálie

Catedral de Barcelona, La Seu
Gotická katedrála, budovaná od r. 1298 do poč. 15. stol. na místě raně křesťanského vizigotského chrámu (4. st. n. l.), křesťanského kostela (5. - 6. st.) a románské katedrály (11. st.). Hlavní průčelí vystavěno na přel. 19. a 20. st. Pod hl. oltářem hrobka sv. Eulálie. Součástí je klášterní ambit.
vstupní průčelí katedrály
© Jan P. Štěpánek 04/2018
Graficke pismenko Katedrála sv. Kříže a sv. Eulálie, označována místními jako La Seu - nejvýznačnější a nejdominantnější gotická sakrální stavba v centru katalánské metropole Barcelony a sídlo barcelonského arcibiskupa. Chrám, vystavěný na základech starší vizigótské svatyně, byl započat budován ve 13. století a stavba trvala takřka 150 let. Současnou podobu však dostala katedrála až na přelomu 19. a 20. století, kdy získala současné trojvěžové hlavní severozápadní průčelí. Chrám se nachází v centrální historické části Barcelony označované jako Barri Gótic, na samotné severní straně bývalého římského města Barcino. Aby v minulosti dostalo hlavní průčelí svou ...

historie

Katedrále předcházel raně křesťanský vizigótský chrám ze 4. st. n. l. zasvěcený sv. Jakubovi (dnes lokovaný v prostoru současného baptisteria) a na něj navazující komplex jednoduché baziliky ze století 5. V 6. a 7. století byla stavba změněna na kostel půdorysu kříže a k němu přistavěn biskupský palác. To již kostel ale nesl zasvěcení sv. Kříži. Tento kostel byl několikrát poničen arabskými výpady v 10. století. Ve století 11., za hraběte Ramona

Jan P. Štěpánek dle web, 9.4. 2018

popis

Katedrála sv. Eulálie je 5 lodní stavba s podélnou orientací respektující uliční čáry původního římského města Barcino - tj. jihovýchod - severozápad. Hlavní průčelí, které dostalo současnou podobu až na přelomu 19. a 20. století se obrací k severozápadu, ke katedrálnímu čestnému náměstí. Kromě zmíněného hlavního průčelí jsou zbylé fasády katedrály spíše strohé, jednoduché, typické pro katalánskou gotiku. Na koncích příčné lodi vystupuje nad

Španělsko
    Catalunya