Hrady.cz
Socha sv. Václava původně stála v Praze na Uhelném trhu. Ve Větrušicích umístěna roku 1898. V čelní straně dříku je zapuštěna deska z mramoru se sekaným nápisem. Pískovcová socha znázorňuje stojícího světce. Socha stojí na vysokém podstavci. Socha památkově chráněna od r. 2013.
Socha sv. Václava ve Větrušicích
© Pavel Vítek 03/2018
Graficke pismenko Větrušice leží na pravém břehu Vltavy nad srázem svažujícím se k údolí řeky. Najdeme ji asi 7 km od severního okraje Prahy. V obci končí silnice III. třídy vedoucí od Klecan. Železniční trať ani stanice na území obce nejsou. Nejbližší železniční stanice dostupná po silnici jsou Kralupy nad Vltavou. Do obce zajíždí autobus PID z pražských Kobylis. Socha sv. Václava se nachází na severní straně větrušické návsi.

historie

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1316. Socha svatého Václava ve Větrušicích představuje kvalitní příklad barokní práce neznámé provenience z první třetiny 18. století. Umístění v obci je až druhotné. Původně stála v Praze na domě na Uhelném trhu, který byl zbourán při asanaci. Sochu získal darem od městské rady Mikuláš Karlach, kanovník Královské kolegiátní kapituly sv. Petra a Pavla na Vyšehradě a správce kapitulního velkostatku ve

popis

Socha sv. Václava v životní velikosti stojí na hranolovém podstavci pocházejícím z roku 1898. Podstavec o celkové výšce 194 cm je členěn vysokým soklem, jednoduchým dříkem a ukončen římsovou hlavicí. Do čelní strany dříku je zapuštěna deska z mramoru se sekaným nápisem: SV. VÁCLAVE ! / VÉVODO ČESKÉ ZEMĚ. / NEDEJ ZAHYNOUTI / NÁM I BUDOUCÍM ! / POSTAVIL R. 1898 / DR MIKOLÁŠ KARLACH / KANOVNÍK VYŠEHRADSKÝ. Pískovcová socha znázorňuje stojícího

socha, monument
     Praha-východ  (PH)