Hrady.cz
Boží muka pochází z 2. pol. 19. stol. Po jejich zničení nově postaveny r. 1897. Tvar hranolového pilíře děleného římsami do tří etáží. V etážích mělké výklenky, v nich osazeny obrazy svatých malovaných na plechu. Památkově chráněno od r. 1958.
Boží muka u Týnce, u Kolče
© Pavel Vítek 02/2018
Graficke pismenko Týnec, část obce Koleč, leží 9 km jihozápadně od Kralup nad Vltavou a 14 km jihovýchodně od města Slaný. Do Týnce se dostaneme ze Zákolan, když u železničního přejezdu tratě z Kralup do Kladna a u bývalé vlečky odbočíme do Mozolína a Týnce. Ani do Týnce, ani do Mozolína nevede železní trať a ani tam nejezdí autobusy. A právě mezi těmito dvěma místními části obce Koleč najdeme Boží muka.

popis

První písemná zmínka o vesnici pochází z roku 1088. Zmiňovaná boží muka stojí po pravé straně cesty vedoucí ze Zákolan přes Mozolín do Týnce. Asi 3 m vysoká boží muka hranolového tvaru pochází z 2. poloviny 19. století. Již roku 1897 však z nich zbyl jen zbořený sloup. Byla však nově postavena a na nich bylo umístěno 11 obrázků malovaných na plechu. Obnovená boží muka byla roku 1897 posvěcena místním farářem. Boží muka tvaru hranolového pilíře

křížek, boží muka
     Kladno  (KL)