Hrady.cz
Kaplička pochází asi z r. 1798. Zakončena hranolovou zvoničkou. Rekonstrukce r. 1991. R. 1999 ukraden zvon. Nový zvon vysvěcen v r. 2007. V r. 2016 kaplička nově rekonstruována.
Kaplička v Neuměřicích
© Pavel Vítek 02/2018
Graficke pismenko Neuměřice se nacházejí 15 kilometrů severovýchodně od Kladna, 11 kilometrů východně od města Slaný a 8 km západně od Kralup nad Vltavou. Obcí procházejí pouze silnice III. třídy. Vede zde železniční trať, spojující Kralupy se Slaným a Louny. Kapličku najdeme v malém parčíku v centru obce, nedaleko od Neuměřické vlakové zastávky.

popis

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1158. Sakrální stavba s hranolovou zvoničkou, pocházející asi z r. 1798. Kaple je zasvěcena Panně Marii Svatohorské a sv. Ludmile. Kaplička prošla v r. 1991 rekonstrukcí. V r. 1999 došlo ke krádeži zvonu. Zvon pocházel z r. 1876, jako jediné dílo od A. Waitze ze Slaného. Nový zvon byl vysvěcen v září 2007, který byl věnován jako dar soukromé osoby. Zároveň byl požehnán i kříž stojící před kapličkou. V

Kladno  (KL)
    Neuměřice