Den boje za svobodu a demokracii
Socha pochází asi z 2. čtvrtiny 18. století. Sousoší Archanděla Rafaela vedoucího dítě. Sousoší umístěno na vysokém hranolovém podstavci. Tělo archanděla je zahalené do bohatě nařaseného pláště. Chlapec oděný do volné košilky. Sousoší památkově chráněno od r. 1958.
Socha anděla Strážce ve Středoklukách
© Pavel Vítek 08/2018
Graficke pismenko Obec Středokluky se nachází 3 km severozápadně od severního oplocení pražského letiště Václava Havla. Autobusy je z obce spojení do Prahy Veleslavína, Kladna a Slaného. Dva kilometry jihovýchodně se nachází železniční stanice Středokluky na trati č. 121, spojující Hostivice se Slaným. Sochu Anděla strážce najdeme v centru obce, asi 200 m jihovýchodně od kostela sv. Prokopa.

popis

Socha pochází asi z 2. čtvrtiny 18. století. Jedná se o kamenosochařskou práci z období dynamického baroka. Sousoší s Archandělem Rafaelem vedoucího dítě, stojí jihovýchodně od kostela. Původně stálo při cestě do Černoviček. Pískovcové sousoší je umístěné na vysokém hranolovém podstavci s několikrát odsazenou patkou a římsovou hlavicí. Dřík podstavce zdobí vykrajovaná zrcadla. Anděl s rozepjatými křídly je zachycen s uvolněnou levou nohou. Tělo

socha, monument
     Praha-západ  (PZ)