Hrady.cz
Židovský hřbitov v Žatci byl založen v roce 1869, o jedenáct později zde měl obydlí hrobník a v roce 1902 stála márnice. Za války nacisté hřbitov téměř zničili a komunisté jej neudržovali.
© Prudký Martin, 04/2018
Židé žili v Žatci již ve středověku, ale polohu starého židovského pohřebiště dnes neznáme. Současný hřbitov byl založen v roce 1869 a prvním pohřbeným zde byla paní Regina Glaserová. V roce 1880 byl zřízen byt pro hrobníka a roku 1902 postavila rodina Sofie a Leopolda Becherta márnici. Evidence zemřelých uvádí v letech 1896 až 1949 705 pohřbených. Poslední předválečný pohřeb se na žateckém hřbitově konal 8. února 1939, za války většinu náhrobních kamenů zničili nacisté, některé prodali a několik stél stálo až do roku 1989 jako pilíře brány do kasáren. Ostatně část hřbitova sloužila za války jako parkoviště pro sousední kasárna SS. Po válce bylo na hřbitově pohřbeno 8 zemřelých. Poté pohřbívání skončilo a za komunistické éry hřbitov chátral, ...
Prudký Martin podle Židovské památky v Čechách a na Moravě - J. Fiedler, http://www.zatec-zide.eu/CESKY-/zidovsky-hrbitov-zatec-/body_zidovsky-hrbitov-zatec-.html, 24.3. 2018

židovské památky
     Louny  (LN)