hrad Egerberk

Lestkov, Egerberg
Prvním známým majitelem šlechtického hradu založeného na přelomu 13. a 14. st. byl Vilém z Egerberka. Stavba je ukázkou hradu s dvoupalácovou dispozicí. Dnes jsou zachovány zbytky příkopů, valů, hradeb, brány, paláců a hospodářských budov.
Egerberk
Hrad se nachází v malebné krajině u řeky Ohře. Dejte si pozor, abyste se nespletli v kopcích jako my při ztékání tohoto hradu.
28.5. 2002

turistické

Hrad najdete nad obcí Lestkov. Půjdete-li po červené, narazíte po půl kilometru na hrad. Trochu strmý kopec, uzká cestička po dešti kluzká, ale jinak se vyjíti dá.
    Kenshin Usagi , 10.5. 2009
    Cesta na LESTKOV
    Zříceninu Lestkova můžete spatřit již z hlavní silnice č. 13, jakmile podjedete nadjezd na Kláštereckou Jeseň, a začnete sjíždět do Klášterce nad Ohří. Stačí jen hned zkraje Kláštěrec projet směr Rašovice a včas odbočit na Lestkov. V obci není mnoho místa na parkování, ale jako základní tábor je toto místo vyhovující. Pěšky musíte projít mezi domy a pak pěšinkou do strmého kopce, ale výhled za to stojí. Klášterec i Šumburk budete mít jako na

petr kaspar , 7.7. 2013

historie

Hrad Egerberk stával nad obcí Lestkovem na jižním břehu řeky Ohře naproti městu Klášterci nad Ohří, na Lestkovském zámeckém vrchu – asi 240 m nad hladinou řeky. Jeho jméno pochází z německého názvu Ohře. Kdy a kým byl hrad Egerberk založen přesně nevíme, protože se z jeho nejstarší podoby ani v dodnes zachovaných zříceninách skoro nic nedochovalo. Také písemné zprávy o něm a o jeho držitelích jsou dlouho nejasné. Nejstarší doklady o jeho

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Severní Čechy, 25.1. 2006

Chomutov  (CV)