Hrady.cz
Hrad na ostrově sv. Patrika. Původně raně-středověký keltský klášter vypálen Vikingy v roce 798, poté obnoven. Vikingské hradiště z 11. stol. Katedrála ze 12. stol. Opevnění hradu postaveno v 15. stol. V období 1405-1736 patřil rodu Stanley.
Celkový pohled na hrad a ostrov sv. Patrika od JZ.
Graficke pismenko Zřícenina hradu Peel stojí na ostrově sv. Patrika (St. Patric’s Isle) u města Peel v západní části ostrova Isle of Man. Ostrov je dnes spojen s hlavním ostrovem přístavním molem. Do Peelu je možno dojet autobusem z hlavního města Douglas. Kromě hradu stojí ve městě za návštěvu také Vikingské muzeum. Na ostrově jsou dohromady dva zděné hrady, tím druhým je hrad Rushen v Castletownu.
Pavel Semple, 24.3. 2018

historie

Ostrov svatého Patrika nese jméno po keltském klášteře zasvěceném sv. Patrikovi, který zde založili irští mniši někdy v raném středověku. Keltský klášter tradičně sestával z dřevěných kruhových obydlí pro mnichy a dřevěného kostela. Celek býval opevněn příkopem a valem s dřevěnou palisádou nebo nasucho kladenou zdí. Osídlení na ostrově je však ještě starší, v době železné (500 př. n. l. až 500 n. l.) se tu nacházelo hradiště. Vikingové v roce

Pavel Semple, zdroj: (D. Freke, The Peel Castle Dig, The Friends of Peel Castle, 1995)., 24.3. 2018

popis

Nepravidelně oválná dispozice hradu zaujímá většinu rozlohy ostrova. Délka dispozice je přibližně 200 m od východu na západ a šířka až 140 m ve směru sever - jih. Hrad je obehnán kamennou hradbou z 15. stol. Na severní a jižní straně v ní stojí flankovací obdélné věže. Vstup do hradu je na jihovýchodní straně z dnešního přístavního mola. Původně byl hrad oddělen od hlavního ostrova úzkým mořským průlivem, takže přístup byl možný buďto čluny a

Parkoviště, Samostatné prohlídky
    Britské korunní dependence