Hrady.cz
Socha s letopočtem 1737. Umístěna na tvarovaném odstupňovaném podstavci. Světec oblečen v tradičním kanovnickém oděvu. V obou rukách drží krucifix. Socha památkově chráněna od r. 1967.
Socha sv. Jana Nepomuckého v Černuci
© Pavel Vítek 02/2018
Graficke pismenko Obec Černuc se nachází 3,5 km severozápadně od Velvar, 12 km severovýchodně od Slaného a 19 km severovýchodně od Kladna. Socha sv. Jana Nepomuckého stojí na jižním okraji vsi, po pravé straně cesty na Nabdín.

popis

Černuc v písemných pramenech je poprvé zmiňována v roce 1102. Pískovcová socha na vysokém podstavci s letopočtem 1737 je umístěna na tvarovaném a odstupňovaném podstavci opracovaném ze tří stran. Světec je zachycen v lehkém kontrapostu s uvolněnou levou nohou. Oblečen je v tradičním kanovnickém oděvu. V obou rukách, přiložených na prsou, drží krucifix. Sv. Jan má hlavu lehce nakloněnou vzhůru a pohled upíná na nebe. Socha je památkově chráněna