Hrady.cz
Pískovcová socha na neogotickém podstavci z poslední třetiny 19. stol. V podstavci pod sochou je nápis. Panna Maria je zahalena do jemně nařasených šatů a pláště. Postava zachycena v esovitě zvlněném kontrapostu. Zachycen bolestný výraz tváře Matky Boží. Památkově chráněno od r. 1967.
Velvarská socha Panny Marie Bolestné
© Pavel Vítek 02/2018
Graficke pismenko Velvary leží 9 km severozápadně od Kralup nad Vltavou a 23 km severovýchodně od Kladna. Okolo města vede silnice I/16 Slaný – Mělník, městem prochází silnice 240 Kralupy nad Vltavou - Velvary - Roudnice nad Labem. Ve městě končí železniční trať z Kralup nad Vltavou. Sochu Panny Marie Bolestné najdeme jihovýchodně od náměstí, na křižovatce ulic Slánské, Hradební a Nábřeží.

popis

První písemná zmínka o Velvarech pochází z roku 1282. Socha Panny Marie Bolestné stojí v jihozápadní části města. Velmi působivá pískovcová socha na neogotickém podstavci z poslední třetiny 19. století. Časové vročení LP 1878 na soklu je dnes již nečitelné. V podstavci pod sochou je nápis ORODUJ / ZA NÁS / SVATÁ / BOŽÍ / RODIČKO. Postava je zachycena v esovitě zvlněném kontrapostu. Paže má rozpažené v orodujícím gestu s dlaněmi otočenými vzhůru.

socha, monument
     Kladno  (KL)