Hrady.cz
Renesanční zámecká stavba z roku 1618 leží zhruba 9 km od Považské Bystrice. Od roku 2011 je v majetku obce a v zámku se nachází restaurační zařízení.
Kaštieľ v Jasenici
Graficke pismenko Renesanční stavba z roku 1618 byla vybudována šlechticem Danielem Suňogem a jeho manželkou Barbarou Pružinskou. Jejich potomci zámek drželi i v 18. století, kdy byl barokizován.
Ve 20. století stavba chátrala, její rekonstrukce proběhla až v letech 2003-2005. Do roku 2011 byla sídlem muzea. Od té doby je v majetku obce, která jej pronajímá soukromým subjektům, zřizujícím v zámku restaurační zařízení.
Pavel Lasztovicza, 4.3. 2018

popis

Zámek je dvoupodlažní stavba s dvojtraktovou dispozicí s půdorysem ve tvaru písmene L a s ústředním dvouramenným schodištěm. Obě přední nároží zámku doplňují dvě věžičky. V některých místnostech se dochovaly renesanční klenby s lunetami a dřevěné trámové stropy, které byly později částečně nahrazeny rovnými, v jedné místnosti se zachoval původní renesanční kamenný krb.
    Pavel Lasztovicza, 11.3. 2018

Slovensko