Hrady.cz
Barokní mariánský sloup se sochami sv. Rocha a sv. Františka Xaverského. Mezi nimi vysoký sloup s reliéfem sedící Panny Marie s Ježíškem. Materiál jemnozrnný pískovec. Výška 5 m. Dřík podstavce osazen volutami s reliéfem akantu. Památkově chráněno od r. 1966.
Mariánský sloup v Kozomíně u Kralupy nad Vltavou
© Pavel Vítek 02/2018
Graficke pismenko Obec Kozomín leží 6 km východně od Kralup nad Vltavou. Do obce nevede žádná železniční trať. Nejblíže je železniční stanice Úžice ve vzdálenosti 3 km, která leží na trati 092 vedoucí z Kralup nad Vltavou do Neratovic. Autobusy je obec dostupná z Prahy, Kralup, Litoměřic a Roudnice nad Labem. Mariánský sloup najdeme při odbočení do vsi z hlavní silnice č. 608 asi po 300 metrech.

popis

První písemné zprávy o obci jsou datovány okolo roku 1400. Barokní mariánský sloup, někdy též uváděný jako sloup Nejsvětější Trojice, byl postaven roku 1777 na památku odvrácení moru. Sloup je tvořen hranolovým podstavcem, na kterém jsou osazeny sochy sv. Rocha a sv. Františka Xaverského. Mezi nimi je vztyčen vysoký sloup s reliéfem sedící Panny Marie s Ježíškem. Materiál celého díla je jemnozrnný pískovec. Výška je 5 m. Socha sv. Rocha v