Hrady.cz
Hřbitovní kostel z 1. poloviny 13. stol., později barokně přestavěný. Po požáru v roce 1930 byl obnoven. Hodnotná stavba s kvalitní freskovou výzdobou v interiérech je od roku 1958 chráněna jako kulturní památka ČR. Dnes v dobrém technickém stavu.
Celkový pohled na kostel a přilehlý hřbitov
Foceno 2/2018
Graficke pismenko Starý Pelhřimov je katastrální území a historická ves nyní na severozápadním okraji města Pelhřimov. Vsí, která má asi 300 obyvatel, prochází silnice I/19 od Pelhřimova k Táboru a dále na Plzeňsko. Na jižním okraji vsi se nachází hřbitov s kostelem sv. Jana Křtitele, doloženým již od 13. stol. Kostel je filiální ve farnosti Pelhřimov, pravidelné bohoslužby se v něm však nekonají. Kolem hřbitova prochází žlutá turistická značka a poblíž ještě značky modrá a zelená.
Nedaleko stojí drobná, nedávno rekonstruovaná kaplička, přímo ve Starém Pelhřimově je možno navštívit také Malé muzeum Bible, založené v r. 2016. V dostupné vzdálenosti pěší chůzí se nachází MPR Pelhřimov s řadou památek (zámek, kostel sv. Bartoloměje, městské brány či Šrejnarovský dům).

historie

Vznik kostela můžeme datovat snad již do 1. poloviny 13. stol. Kolem roku 1750, za působení děkana Mrázka, proběhla barokní přestavba svatostánku. Roku 1930 vypukl v objektu požár, kterému padla za oběť střecha lodi, kostel byl však následně opraven. V současné době se nachází v relativně dobrém stavebním stavu a je vybaven mobiliářem.

O vzniku kostela
    Podle pověsti měl kostel původně stát v jiné lokalitě nedaleko Hodějovic. Stavební materiál se ovšem každou noc přesouval do Starého Pelhřimova, a tak nakonec stavba vyrostla zde. Jiná pověst říká, že budova kostela stojí v místech hrobu jednoho sedláka z Dubovic, jehož tělo bylo i po několika letech od pohřbu neporušené, což místní považovali za zázrak a důvod k výstavbě svatostánku.

popis

Kostel je jednolodní barokní stavba s věží nad závěrem. Vstup do budovy je umístěn v západním průčelí s volutovým štítem. Opěrné pilíře v jiho- a severozápadním nároží objektu mohou pocházet ze starších stavebních fází. Loď kostela je plochostropá, na východě zakončená trojboce uzavřeným presbytářem sklenutým plackovou klenbou. Její západní třetinu zabírá kruchta. Na presbytář navazuje sakristie umístěná v podvěží a klenutá rovněž plackovou

Pelhřimov  (PE)
    Starý Pelhřimov