agora

archeologické naleziště
Agora v Kosu vznikla ve 3. až 4. století př. n. l. Ve středověku sloužila jako zdroj stavebního materiálu na výstavbu hradu rytířů Řádu sv. Jana a křesťanských chrámů. První archeologický výzkum provedli italští archeologové v roce 1933.
© Luděk Vláčil 09/2017
Řecký ostrov Kos (Kós) ležící v Egejském moři v souostroví Dodekanés má množství památek z období středověku, ale i starověku. Nejvíce se jich nachází na území stejnojmenného hlavního města Kos. Starověká agora je v jedné z několika archeologických starověkých lokalit, nacházejících se na území města. Areál naleznete jižně od hradu Neratzia. Je oplocen a na noc se uzavírá. Vstup je, jak je tomu v Kosu obvyklé, zdarma. Naleziště, v němž je i agora, je rozlohou největší, ne však nejzajímavější lokalitou. Přesto jistě stojí za navštívení. Každou lokalitu stráží hlídka, která napomíná neukázněné návštěvníky. Ostrov a zejména hlavní město bylo v roce 2017 zasaženo zemětřesením, jež se bohužel nevyhnulo ani cenným starověkým stavbám.

historie

Ve starověku byla agora obchodním a společenským centrem každého řeckého městského státu. Původně se jednalo jen o volné místo, kde se konaly trhy a shromažďovali se zde svobodní občané. Stará agora v Kosu patří k největším, která byla dosud objevena. V minulosti sloužila především jako tržiště a díky své strategické poloze v blízkosti hlavního přístavu ostrova se brzy stala významným centrem obchodu. Agora v Kosu vznikla ve 3. až 4. století př.

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.kos.gr a další, 6.2. 2018

Řecko