Luleč I

Kolovratice
Hradiště osídlené snad v pravěku a době hradištní zabíralo prostor ostrožny o ploše asi 3,5 ha přirozeně chráněné ze tří stran strmými svahy. Na severu bylo opevněno dodnes dobře patrným, 7 metrů širokým příkopem a mohutným valem.
© Luděk Vláčil 01/2018
Graficke pismenko Hradiska byla předchůdci vrcholně středověkých hradů a opevněných měst. Dodnes se zachovala v podobě terénních nerovností, valů a příkopů. Jedna taková lokalita se nachází asi 1 km severozápadně od středu obce Luleč, v Konické vrchovině, která je součástí vrchoviny Drahanské. Hradisko naleznete na vrcholku malé ostrožny vybíhající k jihu v lokalitě zvané "Kolovratice" v nadmořské výšce okolo 408 metrů, jižně od vrchu " Nad Skálou" (438 m n. m.), severo-severovýchodně od místního koupaliště, kde se dá zaparkovat. Od koupaliště je to na vrchol hradiska jen přibližně 350 m. Na dohled odtud, v lokalitě "Sv. Martin" či "Boží stoleček", se nacházelo další, mnohem větší hradisko, které je však bohužel značně narušeno pozdější činností.

historie

V lokalitě "Kolovratice", vzdálené asi 1 km severozápadně od středu obce Luleč, nad údolím přítoků Lulečského potoka vybíhá k jihu malá ostrožna. Z jihozápadu a jihovýchodu prostor ostrožny, převyšující soutok potoka asi o 100 metrů, přirozeně chrání příkré, místy až velmi příkré svahy. Hradiště zabíralo prostor protáhlého hřebenu ostrožny o ploše asi 3,5 hektaru a mělo nepravidelný, přibližně kosodélný půdorys o rozměrech 180, 70, 230 a 200

Luděk Vláčil - zdroj: Encyklopedie hradišť na Moravě a ve Slezsku Miloš Čižmák, Libri, 2004., a další, 6.2. 2018

hradiště
     Vyškov  (VY)