Hrady.cz
Na místě dnešní budovy původně patrový dům čtvercového půdorysu, sloužil do r. 1877 jako městská radnice. V roce 1887 zvýšen o druhé poschodí a přistavěna hodinová věž. Současná podoba z doby okolo roku 1910. Později zde umístěn Městský archiv a od r. 2002 Státní okresní archiv.
Státní okresní archiv v Kladně
© Pavel Vítek 12/2017
Graficke pismenko Město Kladno leží 18 km západně od západního okraje Prahy (Ruzyně). Budovu Státního okresního archivu najdeme na jižní straně náměstí Starosty Pavla. Vchod je z ulice plk. Stříbrného asi 50 m na pravé straně. Je to ulice, která vychází z náměstí jižním směrem.

historie

Na místě dnešní budovy stál původně patrový dům čtvercového půdorysu. Ten sloužil jako nejstarší městská radnice. Kladenští radní zde zasedali do roku 1877. Dům se poté se stal majetkem Občanské záložny a prošel řadou stavebních úprav. V roce 1887 byl zvýšen o druhé poschodí a byla přistavěna hodinová věž. Současná podoba budovy, kde sídlí Státní okresní archiv, je z doby okolo roku 1910. Později zde byl umístěn Městský archiv Kladno. Okresní

technická památka
     Kladno  (KL)
    Kladno
    Další technické památky
    V okolí 15km nebylo nalezeno nic, zkuste se podívat na mapu třeba bude něco jen o kousek dál.

Kladno

města Kladno.
    HistorieSídliště, doložené od 13. století, bylo dne 22. prosince 1561 povýšeno na městečko a 5. června 1870 na město. Privilegiem z 22. prosince 1561 dostalo městečko od krále Ferdinanda I. na přímluvu Jiříka Žďárského ze Žďáru i znak a v něm pravou polovici orlice z erbu Žďárských a vztyčeného celého rysa na rozpoltěném modrém štítě. Totéž znamení bylo pak císařem Františkem Josefem I. potvrzeno s přidáním zkřížených hornických kladiv jako znak města; stalo se tak privilegiem z 5. srpna 1914. Tak se užívalo kladenského znaku až do nové doby. V posledních desetiletích se však nejednou konstatovalo, že znak by měl kromě historických symbolů hornického rázu obsahovat také symbol Kladna jako významného centra dělnické a komunistického hnutí. Městský národní výbor v Kladně se proto rozhodl doplnit svůj městský znak pěticípou hvězdu komunismu. Tato úprava znaku byla zařazena také do textu nového statutu Městského národního výboru v Kladně schváleného v r. 1984.