Chvalkovice

Hradisko
V lokalitě příznačně nazývané Hradisko se předpokládá opevnění, jehož existence nebyla prozatím potvrzena. Na počátku 20. stol. měly být někde v těchto místech objeveny důkazy o osídlení ze starší a pozdní doby kamenné.
© Luděk Vláčil 01/2018
Graficke pismenko Nejvyšším vrcholem Litenčické pahorkatiny je vrch zvaný Hradisko ležící asi 1,5 km od obce Chvalkovice u Bučovic v nadmořské výšce 518 metrů. K lokalitě předpokládaného pravěkého opevněného hradiště se nejlépe dostanete z obce Chvalkovice 1,5 km po červené turistické cestě. Na okraji lesa je turistický přístřešek s posezením. Na vrchu Hradisko stojí dnes dva telekomunikační vysílače.

historie

Nejvyšším místem Litenčické pahorkatiny je vrchol od pradávna nazývaný Hradisko, což značí, že se zde téměř jistě nacházelo nějaké dávné opevnění. V lokalitě doposud nebyl proveden žádný oficiální archeologický výzkum a o existenci, zřejmě pravěkého, opevnění se tedy může pouze spekulovat. Pravěké osídlení dosvědčuje nález hrobu kultury se zvoncovitými poháry z eneolitu, závěrečné fáze doby kamenné, objeveného na počátku 20. století. V 30.

Luděk Vláčil - zdroj: https://vyskovsky.denik.cz další, 17.1. 2018

hradiště