Hrady.cz
Usedlost pochází z přelomu 19. a 20. st. Tvoří ji zděný patrový dům. Hlavní průčelí zvýrazněno dvojicí rizalitů. Dvůr uzavírá pilířová brána. Architektonicky pozoruhodná selská usedlost. Památkově chráněno od r. 1958.
Usedlost rodiny Ferdinandových ve Veltrusích
© Pavel Vítek 01/2018
Graficke pismenko Město Veltrusy najdeme 4 km severovýchodně od Kralup nad Vltavou a 18 km severně od severního okraje Prahy. Železnice ani žádná stanice na území města není. Nejbližší nádraží je v Nelahozevsi, na druhém břehu Vltavy, 2 km severozápadně. Usedlost najdeme v centru města na náměstí A. Dvořáka, na jeho jižní straně.

popis

Usedlost pochází z přelomu 19. a 20. st. Jádro usedlosti tvoří zděný patrový dům, který se skládá z dlouhého a kratšího křídla napojeného do tvaru T. Hlavní průčelí je zvýrazněno dvojicí rizalitů s polopatrovými nástavbami. Dvůr na severozápadní straně uzavírá pilířová brána s postranní brankou. Jedná se o volně stojící patrový dům. Výrazně se pohledově uplatňuje v zástavbě náměstí hlavním průčelím s nárožními rizality. Někdejší rozlehlý dvůr

Mělník  (ME)
    Veltrusy