Hrady.cz
Původně dřevěný hrad s mottou z přelomu 11. a 12. stol. Do roku 1373 v držení rodu de Bohun, poté v rukou Tomáše Woodstocka. V 15. stol. královský hrad, ale pronajímán. V 16. stol. pustý. Obnoven v 19. stol.
Válcový donjon na vrcholu motty.
Graficke pismenko Zříceniny hradu Caldicot stojí v parku na okraji stejnojmenného města v jihovýchodním Walesu. Hrad je dnes majetkem hrabství Monmouthshire a vstup je většinou zdarma s výjimkou dnů, kdy se pořádají speciální akce. Otevírací doba je ale značně omezená. Často je tu zábava pro děti v podobě různých her, středověkých řemesel, tancování a šermu. Vedení hradu organizuje placené vyučování pro děti, které navazuje na vyučovací osnovy. Hradní palác pak slouží jako škola a jednotlivé třídy jsou během vyučování volně přístupné. Pro dospělé jsou tu večerní středověké hostiny. Jižně od města je moře se širokým ústím řeky Severn, které tu překračuje most ...
Pavel Semple, 10.1. 2018

historie

Kniha Domesday Book z roku 1086 uvádí Dunarda, šerifa z Gloucesteru, jako majitele Caldicotu. V té době šlo ale jen o pozemky. Jeho potomci drželi Caldicot do 12. stol., kdy přešel sňatkem Margarety fitz Roger s Humphreyem III. de Bohun do rukou Bohunů. K založení hradu mohlo dojít již na konci 11. stol. nebo na začátku 12. stol. V té době mohla být navršena hradní motta (umělý hradní kopec), na které pak bylo postaveno dřevěné

Pavel Semple, zdroj: ('Caldicot Castle Guidebook', Monmouthshire County Council)., 10.1. 2018

popis

Dnešní poloha hradu na rovině v parku je poněkud zkreslující. Caldicot totiž stál v bažinaté krajině u potoka Nedern Brook. Ve středověku mohlo navíc nedaleké moře za přílivu zaplavovat potok a bažiny vodou. Moře je dnes od hradu vzdáleno 1,5 km, ve středověku bylo ale mnohem blíž. Hrad byl ve své nejstarší podobě typu Motte & Bailey (motta s předhradím). Uměle navršený hradní kopec (motta) zaujal severozápadní část dispozice. Oválné předhradí

Pavel Semple , zdroj: ('Caldicot Castle Guidebook', Monmouthshire County Council)., 10.1. 2018
    Menu a stránka samotná se upravuje...

WC, Bezbariérový, Rodiny s dětmi, Program pro školy, Parkoviště, Suvenýry, Pronájem prostor, Svatby, Samostatné prohlídky
    Spojené království
    Wales